De eindbalans: het belang van nieuwe en sociale media in onze samenleving

Net zoals dit filmpje, heb ik jullie waarschijnlijk twaalf weken lang overdonderd met cijfers, feiten en meningen over nieuwe media en mediaconvergentie. Na het aanschouwen van al deze cijfers, feiten en meningen valt het dan ook niet langer te ontkennen: de digitalisering van onze samenleving is een feit. Nieuws, informatie, entertainment… Alles is online beschikbaar, en wordt ook steeds vaker online geraadpleegd. Computers, laptops, netbooks, gsms, smartphones, tablets… Men kan op talloze manieren, op elk tijdstip van de dag en eender waar toegang krijgen tot het internet en diens zee aan informatie en mogelijkheden.

Toch is meermaals gebleken dat al deze mogelijkheden (nog) niet door iedereen ten volle benut worden. Maar is dit eigenlijk wel nodig? Moet iedereen gebruik maken van zowel e-mails als weblogs als podcasts enzovoorts? Moet iedereen beschikken over een account op zowel Facebook als Twitter als LinkedIn enzovoorts? Is het alles of niets? Ben je een ‘digital outcast’ indien je niet alle mogelijkheden van het internet benut? Naar mijn mening niet. Je moet er ook maar de tijd voor hebben om alle nieuwe ontwikkelingen, die elkaar aan een razendsnel tempo opvolgen, te verkennen en benutten.

Uiteraard moet men op bepaalde vlakken wel mee met heel wat nieuwe trends, dus met de digitalisering van onze samenleving. Het gebruik van nieuwe media in het onderwijs en op de werkvloer heeft zijn nut zeker bewezen. De komst van het internet heeft heel wat zaken zeker efficiënter en heel wat meer tijdsbesparend gemaakt. Bijgevolg is het ook van groot belang dat werk wordt gemaakt van het creëren van gelijke “digitale” kansen zowel op globaal als lokaal niveau. In het onderwijs en op de werkvloer moet aandacht besteed worden aan het belang van het onderrichten van de werking en mogelijkheden van allerlei nieuwe media. Heel wat mensen zijn omwille van hun socio-economische status nog steeds benadeeld in hun omgang met nieuwe media. Niet alleen hebben sommigen minder makkelijk toegang tot het internet dan anderen, ook weten heel wat mensen niet hoe precies efficiënt om te gaan met het internet.

Op andere vlakken is het al dan niet meegaan in nieuwe tendensen en technologieën een persoonlijke keuze. Heel wat mensen kiezen er bijvoorbeeld bewust voor om geen gebruik te maken van social network sites zoals Facebook en Twitter. Zij zien er het nut niet van in of vinden dat er ook heel wat nadelen aan verbonden zijn. Dit laatste is ook een feit. Zowat alles heeft voor- en nadelen, en dit is met nieuwe en sociale media niet anders. Enerzijds bieden nieuwe en sociale media heel wat democratische emancipatie- en participatiemogelijkheden. Anderzijds introduceerden zij ook heel wat problemen omtrent privacy, sociale normen en waarden, sociaal contact, e.d.

Daarnaast verloopt de evolutie van nieuwe en sociale media ook nog eens zo snel dat het eigenlijk vrij moeilijk wordt om ooit nog alles te kunnen volgen. Wanneer het op sociale media aankomt, maak ikzelf bijvoorbeeld enkel gebruik van Facebook. Ik moet toegeven dat ik dit ene medium niet eens heel regelmatig en uitvoerig benut omdat het er soms gewoon niet van komt. Ook vind ik het beter om niet al te veel persoonlijke informatie via het internet te delen, want dit houdt ook wel enkele risico’s in.

Ondanks de verregaande digitalisering van onze samenleving, ben ik er dan ook van overtuigd dat de traditionele media niet verloren zullen gaan, en dat traditionele en nieuwe media naast elkaar kunnen bestaan. Ze zullen elkaar ongetwijfeld beïnvloeden, waardoor veranderingen in het medialandschap zullen blijven plaatsvinden, maar het bestaan van de een hoeft het bestaan van de ander niet noodzakelijk uit te sluiten. Elk medium heeft volgens mij zijn sterktes en zijn zwaktes, waardoor ook beide media nog steeds geliefd zijn bij het publiek of de consument. Ik persoonlijk geniet nog steeds van het lezen van de krant aan de ontbijttafel in het weekend, of het bekijken (vaak met een half oog) van het journaal van zeven uur tijdens het koken en van het samenkomen, en zelfs bellen, met vrienden en familie.

Als aanstaande journaliste is het natuurlijk wel mogelijk dat nieuwe en sociale media een belangrijkere rol in mijn leven zullen moeten gaan spelen. Nieuwe media zijn namelijk steeds belangrijker voor de journalist en de journalistiek. Ze vormen een nieuw medium voor de verspreiding van nieuws. Ze vormen ook een zeer uitgebreide bron aan informatie en bieden heel wat promotiemogelijkheden voor de journalist en diens mediabedrijf. Vooral Twitter is een heel nuttig medium voor journalisten gebleken. Indien dit mijn job ten goede komt zal ik hier uiteraard wel gebruik van beginnen maken, maar voor persoonlijke doeleinden zal ik me waarschijnlijk toch niet al te vlug volledig overgeven aan nieuwe en sociale media. Maakt dit mij dan een eerder passieve nieuwe mediagebruiker? Tja… Ik geloof er nog graag in dat men ook op andere manieren nog actief kan zijn, nog een stem kan hebben en kan bijdragen tot een meer democratische en open samenleving. Het internet is op zich ook niet de ultieme oplossing voor de vele sociale en democratische problemen die onze samenleving nog steeds tekenen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s